Renault Talisman - następca Laguny (i Latitude)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

ten talisman to całkiem fajny
    ale espace...hmm nie kumam czemu zrezygnowali z Vana na rzecz Crossovera - może i ładny, ale niepraktyczny tak jak Van. a takie przeznaczenie zawsze było Espace'a....nie wiem jak tam upchać 7 osób, kabina będzie niższa i mniejsza :roll: gorzej się pakuje, wyżej etc.
    żeby się nie przeliczyli jak z Avantimem czy Vel Satisem, może fajne są nowe koncepcje, ale Espace miał odbiorców w dużych rodzinach, teraz mogą przejść do konkurencji, gdzie są typowe Vany

Komentarz

• Bambek1
      Elegance
      • 2015
      • 967
      • Octavia I (1U2)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Bambek1, to zobacz co ja kupiłem po OI
      Chłopaki nie zrozumcie mnie źle, ja nie jestem z tych co to głoszą, że "wszystkie auta na f, a więc fiaty, fordy i francuskie to są...." sam kiedyś miałem meganke 1.6 16v co to ją ruda podstępnie zjadła i z prawie 300kkm poszła na szrot.
      Obecnie oprócz OI i FII mam jeszcze fiata punto i citroena C15. C15 z najlepszym -jak uważam- wolnossącym dieslem świata czyli DW8 1.9D.
      Zła fama dla laguny II oprócz usterek wrodzonych wzięła się jeszcze uważam z jednej rzeczy a mianowicie zapewnień producenta co do interwałów wymiany oleju w motorze 1.9 dCi, jak ja znajomym mówię wymieniać co 10 tyś to oni nie, będą wymieniać tak jak w książce bo zaoszczędzą nie wiem ile. A potem nagle łup panewki obrócone i bawole oczy, bo laguna warta np 7 tyś a wymiana i robota 3.5tyś.
      Ja na razie powrotu do francuskich marek nie przewiduję, ale nie żebym innych krzyżem nawracał do jakiejkolwiek innej marki. Może kiedyś, żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka raz...
      Na chwilę obecną i tak wiem, że mój talisman się jeszcze nie "wyprodukował"
      ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
      Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
      Spalanie - Motostat.pl
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10986
        • Fiat

Bambek1, chore interwały zmiany oleju w Vagu tdi też istnieją - Long Life 30 tkm dla tdi :lol: ....to nie tylko przypadłość lagun
        ja zmieniam co 15 tkm niezależnie od auta, czy diesel czy benzyna i od producenta. tak mam i tego nie mam zamiaru zmienić, mimo głupich zapewnień w książeczkach producenta

Komentarz

• Bambek1
          Elegance
          • 2015
          • 967
          • Octavia I (1U2)
          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Sew1981 pewnie, że tak masz rację tylko prawdopodobieństwo np. obrotu panewek z tego powodu w VW masz sporo mniejsze niż w renówce. Ją też uważam że takie interwały wymiany są chore i to celowe działanie producentów. Sam ze starych przyzwyczajeń z czasów pojazdów FSO robię wymiany zawsze około 10 - 12 max 15 kkm.
          Spalanie - Motostat.pl
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

Bambek1, no wiesz biorąc na blat np. silnik 1.9 tdi bxe latajacy na long life....to nie wiem czy prawdopodobieństwo panewek jest mniejsze niż w dci. Myślę, że to porównywalne.
            :wink:

Komentarz

• algi
              Ambiente
              • 2014
              • 214
              • Octavia III combi (5E5)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No właśnie te obracające się panewki to głównie diesle czy były też jakieś "słynne benzyny" w których to też było popularne jak w BXE ?
              algi
              O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• SS
                RS
                • 2010
                • 16209
                • Superb III (3V3)

algi, w benzynach tylko rozrząd i pierścienie na tłokach ????
                Pisał Sebastian

Komentarz

• Bambek1
                  Elegance
                  • 2015
                  • 967
                  • Octavia I (1U2)
                  • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zanim kupiłem swoją obecną OI starałem się najpierw wszystkiego o niej dowiedzieć. W którymś momencie doczytałem, że silnik AZJ nie ma zamków na panewkach, trochę mnie to zniechęciło, ale gdzieś też znalazłem info, że są tam jakieś kółko ustalające panewki. Rozmawiałem z człowiekiem co się trudni naprawą aut i powiedział, że jeszcze benzyny z VW z obróconymi panewkami nie miał za to jak piszecieie diesle zdarzają się dość czesto nie tylko DCI ale TDI też. Info o kłopotach z panewkami w AZJ jak NET długi i szeroki nie znalazlem no więc nabyłem na razie lata...
                  Spalanie - Motostat.pl
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Najtanszy Talisman za niemal 93k zl... powodzenia... kto to niby kupi ciekaw jestem.

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mac_aaron
                      Elegance
                      • 2012
                      • 984
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

I tak dali dobry przelicznik w porównaniu do ceny we Francji, wychodzi 1 euro po 3,33 pln

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4829
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

spokojnie dadzą zaraz 10-20 tys rabatu i będzie się sprzedawał.
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez blackrs
                          tak jak Laguna... :
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108
                            Zamieszczone przez blackrs
                            tak jak Laguna... :
                            Może lepiej...
                            Wydaje się mieć do zaoferowania więcej od LIII
                            Pierwsze ceny IMO są jak często - na wyczucie ile da się skubnąć.
                            Francuzi szybko reagują upustami jak coś słabo schodzi, także jestem dobrej myśli.
                            Kiedy to można oglądać i testować?

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

chyba tymi cenami chca zniechecic... Jakbym mial brac cos kolo 100k - 110k zl to bylaby to pewnie Mazda 6 albo Audi A4 (to kupione w ramach wyprzedazy). Wzglednie Superb. Ale Renault? Szalenstwo... ;-)
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                                RS
                                • 2009
                                • 2460
                                • Hyundai

Wczoraj pisaliśmy w temacie o nowym Tucsonie podobnie. Tzn może i produkt tu będzie dobry ale cena zwyczajnie z dupy wzięta.
                                marlej108 to chyba jakiś wirus.
                                Marki z wizerunkowego powiedziałbym środka czy nawet dalej wyrzucają ceny za swoje nowości odważniej niż te z lepszą renomą. Nic, twardy rynek każdego sprowadza na ziemię. Prędzej czy później.
                                Jedni dostosowują ofertę do realiów po chwili inni nie.
                                Ale jak będzie w salonie z chęcią toto stestuję :wink:

Komentarz

czyli jednak mentalnosc polaka jest wyjatkowa (chociaz akurat z wielu wypowiedzi Alonzo wiem ze Twoja nie i mam na mysli w pozytywnym sensie), auto kupuje i placi za znaczek bo to prestiz i status spoleczny, moze bedzie wlasnie tak ze auto sie nie bedzie sprzedawac z taka cena, ale czy to znaczy ze nie jest jej warte. Franuskie auta oferuja bardzo dobre wyposazenie juz w wersjach podstawowych czesto bogatsze niz konkurenci, do tego tutaj sa dobre nowoczesne silniki benzynowe i diesla (ktore okazuja sie mniej awaryjne niz chocby niemieckie), ciekawy nietuzinkowy design,do maluchow nie nalezy wiec znow moim zdaniem pulap cenowy z tych dopuszczalnych i jeszcze jedno o co moge sie zalozyc, wcale nie bedzie sie wyroznial negatywnie na tle konkurentow pod wzgledem awaryjnosci (mowie o powaznych usterkach nie pierdolach) do tego jeszcze jakis rabat dojdzie i co dalej gorsze od Skody prawda, no pewnie ze tak, przeciez to polska, tu kazdy marzy o VW, Audi i Skodzie. Franuskie auta maja tak potezny swoj rodzimy rynek taka siec sprzedazy ze naprawde o ich sprzedawalnosc nie trzeba sie martwic patrzac przez pryzmat polski.

Komentarz

• pstryczek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 10795
                                    • Superb III (3V3)

Auto z zewnątrz bardzo ładne, w środku mnie się mniej podoba. Natomiast paleta silnikowa dobrze nie wróży, szczególnie te 1,6 benzynowe, mocno wysilone
                                    Marek

Komentarz

pstryczek, silniki Tce od samego poczatku w zasadzie sa silnikami bezproblemowymi, w odroznieniu do slabych poczatkow Tsi, poczatkowo jeszcze z posrednim pozniej z bezposrednim wtryskiem. silnik 1.6 stosowany rowniez w PSA ma moce nawet do 260KM i raczej nie czytalem o nich kiepskich opini. Wiadomo ze dzisiejsze silniki nie sa juz tak wytrzymale bo sa poprostu przeciazane, to nie amerykanskie V8 5.0 o mocy 200KM tlukace milion kilometrow od tak.Ja uwazam ze duze lepsze, ale jak juz patrzyc na dzisiejsza motoryzacje to akurat francuzi czy nawet wlosi zaliczyli mniej wpadek w tej kwestii niz niemcy a przeciez ich silniki sa chwalone dlaczego te mialy by byc gorsze. Co do diesli z serii Energy, sam jezdze i tak jak benzyna, poki co opinie bardzo dobre. Silniki 1.6 Energy jak sie nie myle montuje Mercedes i wpsolnie z renaut konstruuje silniki, zdaje sie tez ze 2.0 T od Renault montowane w ktoryms modelu Mercedesa jest obecnie najmocniejsza 2 L. Ludzie nie doceniaja ciagle marek francuskich czy wloskich, ciagle niemieckie i japonskie samochody uchodza za trwale i solidne i nie mowie ze tak nie jest, ale dzis juz tak sie nie wybijaja przed szereg, ludzie chwala a czasem nie wiedza nawet czym jezdza...

Komentarz

• sew1981
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10986
                                        • Fiat

Golas27, niby ok....co piszesz...ale zejdzmy na ziemie 92 koła za bazówke? ale bez szaleństw...proszę bardzo niech bazówka kosztuje tyle co bazówka superb , a nie 92 koła....
                                        przeginają z ceną, gdyby dali taką samą jak np. w SIII i do tego lepsze wyposażenie, to mogliby konkurować. Też uważam, że Renault nie są złe, ale polityka cenowa jest dziwna ich. Przecież wiadomo, że lecą Renówy na łeb na szyje cenowo w dół (nie szukając przyczyn mniej lub bardziej słusznych - to fakt mający miejsce od lat), 2x szybciej prawie niż np. Vagi. I nikt chętnie się nie porwie na nówkę, mając to w głowie.
                                        Więc to nie żadna mentalność polaka, tylko zwykłe przewidujące myślenie. Szkoda, że w Renault nie myślą sami o swoim utrzymaniu się na wysokiej pozycji w klasie, z takimi propozycjami jak Talisman.
                                        A ja Renówki używane kupuje, bo są tanie, pewne się trafiają z pl i nie są tak naprawdę złe oczywiście i spokojnie mogą konkurować z droższymi o 100 procent nawet równolatkami z De, a wyposażenie rzeczywiście często lepsze. Wiem, że nie przepłacam za używkę (jak w wypadku vagów często) - taka prawda. Wiadomo, ze nowy nie będzie kosztował 50 procent ceny niemca, ale 90 koła przy cenie np. Superba na wyjściu parenaście tysiaków tańszego, to pomyłka w marketingu tego producenta

Komentarz

• utek
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 867
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • APK 2.0 MPI 115 KM

Renault chce być stylistycznie jak VAG.

Komentarz

• Alonzo_
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2460
                                            • Hyundai

:slinka Jest piękny.
                                            Bardzo mi się podoba. Bardzo. Najebi@cie bardzo.
                                            2.0 DCI albo 2.0 T bardziej i śpię w nim w garażu.....czyli nie ma takiej opcji bo tych silników chyba ma nie być, wszystko chyba w 1,6 DCI i TCe, chyba?
                                            U mnie ma być na przełomie roku. W kolejkę do macania się wpisałem czekam na telefon.
                                            Mam nadzieję, że będzie tracił na wartości tak szybko i dużo jak LIII :wink:

Komentarz

• perfex
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1117

Zamieszczone przez utek
                                              Renault chce być stylistycznie jak VAG.
                                              Na zdjęciach nic nadzwyczajnego ale widziałem na ulicy. No.... kawał żelaza, robi robotę. Jakoś tak pod lepsze Audi podchodzi.
                                              Pozdrawiam
                                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

troszkę za ozdobny ten przód..
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Wczoraj przypadkiem w jednej z galerii handlowych w Trojmiescie mialem okazje obejrzec i posiedziec w Talismanie. Prawde mowiac szalu nie robi. Ogolnie auto ladne, fajny przod z tymi swiatlami w zderzakach (ciekawe co bedzie przy jakiejkolwiek drobnek stluczce z przodu? razem ze zderzakiem do wymiany swiatla... - koszt sie pewnie podniesie - moze o to chodzi..). W srodku niby tez fajnie, ale... hmm czegos brakuje. Nie potrafie tego okreslic, ale to auto sprawia wrazenie troche hmmm niedosytu? Z tylu miejsca duzo nie ma. Chyba Rapid ma go sporo wiecej na nogi (nie na szerokosc). Porownujac jednak Talismana z Laguna widac moim zdaniem zdecydowany postep. Szkoda tylko ze to juz nie liftback, no ale zawsze jest kombi jak ktos potrzebuje duzy otwor zaladunkowy do bagaznika.

Tutaj jest porownanie Talismana vs Passata - myslalem, ze Niemcy zlosliwie takie zrobili, ze Renault gorsze, ale coz... potwierdzam odczucia wyrazone w tym tescie (przynajmniej na razie). Osobiscie nie sadze zeby za te ceny to auto sie sprzedawalo dobrze. Sam wolalbym w tej cenie Passata czy Superba bez zadnego zastanowienia.

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...